Het programma van de Nederlandse Dag voor de RadioAmateur

Het programma van de Nederlandse Dag voor de RadioAmateur

Dag voor de RadioAmateur 2018

3 november 2018 van 09.30-17.00 uur in de IJsselhallen in Zwolle

Op 3 november 2018 vindt de 58e Dag voor de RadioAmateur plaats. De dag wordt georganiseerd door de VERON, Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland. De organisator van de dag, heeft weer een aantrekkelijk programma samengesteld. Naast het officiële gedeelte zijn er diverse lezingen, de zelfbouwtentoonstelling, de AMRATO en natuurlijk de VERON Onderdelen Markt. Diverse commissies, werkgroepen en verenigingen zullen zich presenteren, ook zal er weer een jeugdplein ingericht zijn. Hieronder treft u een overzicht aan van wat er op 3 november allemaal te beleven zal zijn in de IJsselhallen in Zwolle.

Openingstijden en kaartverkoop

De Dag voor de RadioAmateur begint om 09.30 uur en duurt tot 17.00 uur. De kaartverkoop begint echter al om 09.00 uur. Al eerder hebben wij aangegeven, dat we besloten hebben de entreeprijzen in 2018, gelijk te houden aan die van 2017. Ook handhaven we de regel van de afgelopen jaren om alle jeugdige belangstellenden onder de 16 jaar gratis toegang te geven, in geval van twijfel moet men een identificatiebewijs kunnen laten zien. VERON leden betalen uitsluitend op vertoon van hun geldige VERON lidmaatschapskaart € 8,00. In alle andere gevallen bedraagt de entreeprijs € 9,00.

Dit evenement is voor allen toegankelijk, en zeker niet alleen door VERON leden of alleen radioamateurs. Houders van de Gouden VERON Speld hebben gratis toegang, zorg er wel voor dat deze speld dan zichtbaar gedragen wordt. De organisatie van de IJsselhallen heeft besloten op haar terrein parkeerkosten á € 5,00 per voertuig te heffen. De parkeerkosten worden voldaan door een uitrijkaart te kopen in de entree. De VERON is niet verantwoordelijk voor het parkeerbeleid op het terrein van de IJsselhallen. Er is ruim voldoende parkeergelegenheid.

Programma (onder voorbehoud)

09.00 Aanvang kaartverkoop
09.30 Hal open
10.30-11.30 Suyderseezaal:

 • Officiële opening en toespraak door de Algemeen Voorzitter van de VERON, Remy F.G. Denker, PA0AGF.
 • Bekendmaking van de RadioAmateur van 2017, door het Wetenschappelijk Radiofonds Veder. De considerans zal door Pieter-Tjerk de Boer, PA3FWM worden uitgesproken.
11.45-12.45 Suyderseezaal:

Lezing: ”Resultaten van de VERON-ruismetingen op de HF banden in Nederland”, door Peter Zwamborn, PE1GEX en Koos Fockens, PA0KDF. Beiden namens de EMC/EMF commissie.

11.45-12.45 Hanzezaal:

”Morse Challenge”, o.l.v. Hans Remeeus, PA0Q en Ad Wouterson, PA2PCH.

13.00-14.00 Suyderseezaal:

Lezing: ” Van Arduino workshop naar ham project”, door Cor Struyk, PA0GTB en Bert Minderman, PA1BM.

14.15-15.15 Suyderseezaal:

Lezing: ”Low Band DX-ing”, door Remco den Besten, PA0FYM.

16.00-17.00 Suyderseezaal:

De trekking van de prijzen van de VERON loterij.

De sluiting van de DvdRA 2018.

Doorlopend:
 • AMRATO, commerciële aanbieders van amateurapparatuur.
 • VERON Radio Onderdelen Markt (VROM).
 • Diverse VERON commissies presenteren zich.
 • Diverse verenigingen presenteren zich.
 • Zelfbouwtentoonstelling en demonstraties.
 • Jeugdplein, om jeugd kennis te laten maken met techniek en de vele andere aspecten van onze hobby.
 • Lotenverkoop voor de VERON loterij.

Lezingen (onder voorbehoud)

Ook dit jaar zijn we er weer in geslaagd een aantal interessante lezingen te organiseren met aandacht voor diverse aspecten van de radiohobby.

Lezing: ” Resultaten van de VERON-ruismetingen op de HF banden in Nederland”

Door Peter Zwamborn, PE1GEX en Koos Fockens, PA0KDF, Beiden namens de EMC/EMF commissie.

De VERON EMC-EMF commissie heeft onder leiding van Koos Fockens, PA0KDF, in 2015-2016 metingen uitgevoerd om een vermoedelijke stijging van het achtergrond ruisniveau en stoorsignalen te kunnen kwantificeren. De presentatie wordt gegeven door Peter Zwamborn, PE1GEX. De opzet van het meetsysteem en de resultaten van deze meetcampagne zal Peter nader toelichten. Ook welke conclusies er wel maar zeker ook welke er niet uit getrokken kunnen worden, zal Peter tijdens de presentatie bespreken.

 

Lezing: ” Van Arduino workshop naar ham project”

Door Cor Struyk, PA0GTB en Bert Minderman, PA1BM.

Cor Struyk, PA0GTB bijgestaan door Bert Minderman, PA1BM, vertelt over zijn ervaringen in het gebruik van de Arduino Microcontroller, om accessoires te bouwen voor onze Ham radio hobby. Cor, PA0GTB is een jaar geleden gestart met het bouwen van Arduino gerelateerde projecten en heeft samen met Bert, PA1BM, al diverse bruikbare projecten gerealiseerd. Ook in Electron zullen er een aantal projecten worden beschreven. Voor de Radio Amateur zijn veel bruikbare projecten met Arduino te realiseren binnen een beperkt budget.

 

Lezing: ”Low band DX-ing”

Door Remco den Besten, PA0FYM.

Remco ten Besten PA3FYM zal een lezing geven met als titel “Low band DX-ing”. Remco is een ervaren zelfbouwer (en verbeteraar) van vele zaken binnen onze hobby. Of het nu een transverter is, een high power VHF, UHF of HF Amplifier of een antenne. Daarnaast heeft Remco zijn sporen verdiend in het contest wereldje. Zo is hij meerdere malen te gast (geweest) als operator bij TM0HQ (drievoudig IARU-HQ wereldkampioen) maar ook solo staat Remco zijn mannetje. Als je de “All time Bests” voor PA bekijkt in de CQWW CW Assisted High 160 Meter dan bezet Remco de plaatsen 1, 2, 3 en 4.

Remco gaat op een laag drempelige wijze in op de “do’s and dont’s” van het DX’en op de lage banden 40, 80 en 160 meter. Theorie, filmpjes en ervaring lossen elkaar af. Na deze lezing zullen er zeker amateurs zijn die ineens weten waarom hun setup niet presteert zoals verwacht, of hoe ze dingen kunnen aanpassen zodat hun setup nog beter gaat presteren. Kortom een lezing die je niet mag missen.

Jeugdplein 2018

In navolging van het succes van het “het jeugdplein”, van andere jaren, zal er ook dit jaar weer een jeugdplein ingericht zijn. Een initiatief van de jeugd commissie met de landelijke JOTA-JOTI organisatie, de vossenjacht commissie en YOTA. Het doel is om de jeugd kennis te laten maken met techniek en de vele aspecten van onze hobby. Naast informatieverstrekking en instructies zal er weer een ruimte ingericht zijn voor een praktisch soldeerproject.

Informatie over de VERON

Het Centraal Bureau van de VERON verzorgt de ledenadministratie en een belangrijk deel van de correspondentie van onze vereniging. Mocht u hierover vragen hebben, of wilt u zich opgeven als lid van de VERON, bezoek dan de stand van het Service Bureau, die dit jaar (zoals ook de afgelopen jaren) ook weer het Centraal Bureau zal waarnemen. Wie zich op de DvdRA opgeeft als lid van de VERON, betaalt pas met ingang van januari 2019. Zowel bij de stand van het Service bureau, als ook bij de VERON stand bent u altijd van harte welkom met ideeën, vragen of opmerkingen! Als niet meteen antwoord kan worden gegeven, zal de vraag of opmerking doorgespeeld worden naar de betreffende official.

Morse challenge

Inleiding:

Zeker nu de VERON (in Nederland) de beheerder is van het cultureel immaterieel erfgoed “Morse”” mag u de “Morse Challenge” niet missen. Dit jaar voor de tweede keer georganiseerd door Hans Remeeus PA0Q en Ad Wouterson PA2PCH, ervaren radiozendamateurs, met CW als een van hun favoriete modes.

Inhoud:

 1. Morsevaardigheidswedstrijd:
  Foutloos opnemen van klare Nederlandse tekst in oplopende snelheden van 10, 15, 20, 25, 30, 35 en 40 woorden per minuut gedurende telkens 1 minuut. Iedere deelnemer krijgt een certificaat met hierop de hoogst behaalde snelheid vermeld.
 2. Ladderwedstrijd:
  Foutloos opnemen van Nederlandse woorden in oplopende snelheid.
 3. Vonkenboerwedstrijd:
  • Foutloos opnemen van calls bestaande uit letters, cijfers en leestekens, met QRM/QRN/QSB en met een snelheid van ongeveer 20 woorden per minuut.
  • Foutloos opnemen van een stuk klare tekst met een snelheid van 18 woorden per minuut gedurende drie minuten, waarbij na afloop vijf vragen gesteld worden over de inhoud van de tekst. Tijdens het opnemen mag niets worden genoteerd.

Deelname:

Iedere beginner of gevorderde, kan aan elk onderdeel deelnemen. Je hoeft ook niet aan alle drie de onderdelen mee te doen. Wel is het voor de concentratie nodig dat er tijdens de wedstrijden niet in- en uitgelopen wordt, maar tussendoor.

Vooraf inschrijven is niet nodig, gewoon (op tijd) naar de Hanzezaal komen is voldoende. Het maximum aantal deelnemers is echter 25. Zorg dus dat u het niet mist en uzelf een trots deelnemer kunt noemen van een sportieve en competitieve versie van het zo mooi en bijzonder wordend cultureel erfgoed. De uitslag van de ladderwedstrijd en de bijhorende competitie worden gepubliceerd op de website van de VERON.

Locatie en tijd:

De Morse challenge zal dit jaar worden gehouden in de Hanzezaal, aanvang 11.45.

Loterij met groot aantal prijzen

Tijdens de Dag voor de RadioAmateur zal weer een aantal prachtige prijzen worden verloot. De grote prijzen zijn te bezichtigen in de vitrines van de VERON stand. Daarnaast zijn er nog diverse kleinere prijzen te winnen. In de AA-hal (evenementenhal) zullen enkele verkooppunten voor loten te vinden zijn. De loten kosten € 1,00 per stuk, € 3,- per 4 stuks of 8 stuks voor € 5,-. De loten verkoop eindigt een half uur voor de trekking (15.30 uur). De trekking van de loterij zal dit jaar aanvangen om 16.00 uur (zie agenda) in Suyderseezaal.

AMRATO / VERON Onderdelen markt

Traditioneel zal naast de AMRATO voor nieuwe apparatuur, ook weer de VERON onderdelen markt aanwezig zijn voor gebruikte apparatuur en onderdelen.

Zelfbouw tentoonstelling

Zoals ieder jaar is de zelfbouwtentoonstelling natuurlijk de smaakmaker van de Dag voor de RadioAmateur. Dit jaar niet boven maar gewoon in de grote AA-hal (evenementenhal). Wat de fantasie van de elektronica hobbyist niet allemaal kan bedenken. Praktische oplossingen voor lastige problemen. Altijd weer de moeite waard om deze presentatie te bekijken. We hebben zoals vorig jaar weer uw afd. secretaris aangeschreven om ons te helpen om deze zelfbouw een stevige push te geven, door in hun afdeling eens rond te kijken, en potentiele zelfbouwers aan te spreken om zich op te geven voor deelname aan dit evenement. Er staan ook enkele privileges tegenover. Uw afd. secretaris is daarvan op de hoogte. Wij hopen op een grote deelname.

Meetlab

Onder leiding van Robert Langenhuysen, PA0RYL wordt dit jaar voor de achtste achtereenvolgende keer aan de bezoekers van de DvdRA de mogelijkheid geboden om metingen te doen aan de door henzelf meegebrachte apparatuur. Dit betekent dat dit niet alleen voor zelfbouwers geldt, maar voor “iedereen die wat te meten heeft” !! Het is een ideale gelegenheid om uw apparatuur te controleren. Te denken valt aan metingen aan zenders, ontvangers, frequentietellers, oscillatoren, SWR meters, etc. Een vooraanmelding kan via een e-mail naar pa0ryl@amsat.org. Een team van ervaren amateurs met hun apparatuur staat u hier ter beschikking.

Catering

Anders dan u gewend was, staat het restaurant, “De Kogge”, de hele dag voor iedereen ter beschikking, vanaf 9.00 uur (start van de verkoop van entreekaarten) tot de sluiting van de markt (17.00 uur). Tevens zal in de AA-Hal (evenementenhal) een horeca terras ingericht zijn, Deze AA-hal is pas open bij de opening van de hal om 9.30 uur.

Hoe kunt u de IJsselhallen vinden?

Het exacte adres van de IJsselhallen is: Rieteweg 4, 8011 AB, Zwolle. De IJsselhallen zijn eenvoudig te vinden: van de A28 neemt u bij Zwolle afslag Zwolle-Zuid. Op de rotonde verder de borden IJsselhallen volgen (u komt op de N331, afslag de Blaloweg, afslag de Rieteweg, en u bent gearriveerd). Volg de aanwijsboden voor parkeren na het passeren van de toegangspoort. Op het terrein van de IJsselhallen kost parkeren € 5,00 per voertuig, in de vorm van een uitrijkaart die u moet kopen in de entreehal. Vergeet niet op tijd een uitrijkaart te kopen in de entree (deze is de gehele dag geldig). Nadere info kunt u vinden op http://www.ijsselhallen.nl.bereikbaarheid Hier kunt u ook de details van openbaar vervoer vinden.

Tot slot

De kans dat u op de AMRATO of de Onderdelenmarkt wat van uw gading vindt is natuurlijk groot. In de IJsselhallen is een geldautomaat aanwezig. Maakt u het voor ons gemakkelijk, en betaal indien u kunt met gepast geld. Ga daar wel zorgvuldig mee om, ervaring dwingt ons u te waarschuwen voor mogelijke zakkenrollers, een gewaarschuwd mens telt voor twee! In het gehele gebouw is roken verboden, ik wil u vriendelijk verzoeken zich hieraan te houden. Het kan in de ochtend nogal druk zijn op de wegen naar de IJsselhallen. Houdt u daar rekening mee als u niets van dit evenement wilt missen.

In het kader van AVG moeten bezoekers en deelnemers zich realiseren dat u gefotografeerd/gefilmd kunt worden, dit materiaal kan gebruikt worden voor alle soorten publicaties. U kunt de informatie ook vinden op https://dvdra.veron.nl, of via www.veron.nl, onder evenementen, DvdRA. De Evenementen commissie (namens het hoofdbestuur) hoopt u allen te mogen begroeten op de Dag voor de RadioAmateur op zaterdag 3 november 2018 in de IJsselhallen te Zwolle.

Paul Sterk, PA0STE
Voorzitter Evenementen-commissie