Het programma van de Nederlandse Dag voor de RadioAmateur

Het programma van de Nederlandse Dag voor de RadioAmateur

Dag voor de RadioAmateur 2019

2 november 2019 van 09.30-17.00 uur in de IJsselhallen in Zwolle

Op 2 november 2019 vindt de 59e Dag voor de Radioamateur plaats. De dag wordt georganiseerd door de VERON, Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland. De organisator van de dag, heeft weer een aantrekkelijk programma samengesteld. Naast het officiële gedeelte zijn er diverse lezingen, de zelfbouwtentoonstelling, de AMRATO en natuurlijk de VERON Onderdelen Markt. Diverse commissies, werkgroepen en verenigingen zullen zich presenteren, ook zal er weer een jeugdplein ingericht zijn. Hieronder treft u een overzicht aan van wat er op 2 november allemaal te beleven zal zijn in de IJsselhallen in Zwolle.

Openingstijden en kaartenverkoop

De Dag voor de Radioamateur begint om 09.30 uur en duurt tot 17.00 uur. De kaartverkoop begint echter al om 09.00 uur. Wij hebben besloten de entreeprijzen in 2019, gelijk te houden aan die van 2018. Ook handhaven we de regel van de afgelopen jaren om alle jeugdige belangstellenden onder de 16 jaar gratis toegang te geven, in geval van twijfel moet men een identificatiebewijs kunnen laten zien. VERON leden betalen uitsluitend op vertoon van hun geldige VERON-lidmaatschapskaart € 8,00. In alle andere gevallen bedraagt de entreeprijs € 9,00. Dit evenement is voor allen toegankelijk, en zeker niet alleen door VERON leden of alleen radioamateurs.
Houders van de Gouden VERON Speld hebben gratis toegang, zorg ervoor dat deze speld zichtbaar wordt gedragen. De organisatie van de IJsselhallen heeft besloten het parkeertarief vast te stellen op € 5,00 per vervoermiddel. Een uitrijkaart koopt u bij de automaat in de entree van de IJsselhallen. De VERON is niet verantwoordelijk voor het parkeerbeleid op het terrein. Er is ruim voldoende parkeergelegenheid.

Programma

09.00Aanvang kaartverkoop
09.30Hal open
10.30 - 11.30Suyderseezaal:
Officiële opening en toespraak door de Algemeen Voorzitter van de VERON, Remy F.G. Denker, PA0AGF.

Bekendmaking van de Radioamateur van 2018, door het Wetenschappelijk Radiofonds Veder. De considerans zal door Pieter-Tjerk de Boer, PA3FWM worden uitgesproken.
11.30 - 12.45Hanzezaal:
Morse Challenge”, o.l.v. Hans Remeeus, PA0Q en Ad Wouterson, PA2PCH.

11.45-12.45Suyderseezaal:
Lezing: ”DVMEGA, the Swiss army knife for Digital Voice ”, door Guus van Dooren, PE1PLM.

13.00 - 14.00Suyderseezaal:
Lezing: ”Es’Hail-2”, door Rene Stevens, PE1CMO en Remco den Besten, PA3FYM.

14.15 - 15.15Suyderseezaal:
Lezing: ” Het Luxemburg-effect”, door Pieter-Tjerk de Boer, PA3FWM.

16.00 - 17.00Suyderseezaal:
De trekking van de prijzen van de VERON-loterij.

Sluiting van de DvdRA 2019.

Lezingen

DVMEGA, the Swiss army knife for digital voice
door Guus van Dooren, PE1PLM.

Door middel van deze presentatie geef ik de luisteraars inzicht in de diverse mogelijkheden die Digital Voice biedt. De eigenschappen van de meest gebruikte modes D-Star, DMR en Fusion. Hoe repeaters en hotspots via mode specifieke netwerken met elkaar gekoppeld zijn. Verder een presentatie van enkele amateurproducten, zoals Hotspot, Dongle, IP-radio etc., waarmee men digitaal kan communiceren.

Es’hail-2
door Rene Stevens, PE1MCO en Remco den Besten, PA3FYM

Wat zijn satellieten en hoe komen ze daar, wat zijn transponders, Remco den Besten. Transverter om verbindingen te maken, ontwikkeling en achtergronden, René Stevens. Antenne keuze voor een optimaal resultaat, Remco den Besten. Optimalisatie van het SSB-signaal, speech processing enz. Rene Stevens.

Het luxemburg effect”
door pieter-tjerk de BOER, PA3FWM.

In 1933 ontdekte Bernard Tellegen dat hij de modulatie van een sterke omroepzender uit Luxemburg ook op andere radiostations kon horen. Dat lag niet aan zijn ontvanger, maar gebeurt in de ionosfeer. Sindsdien wordt dit het Luxemburg-effect genoemd. Deze lezing gaat over de ontdekking van dit effect en over de verklaring ervan. Verder gaat het over metingen die je eraan kunt doen. Daarbij komt een asymmetrie in de zijbanden aan het licht, die door amateurs ontdekt en verklaard is.

Jeugdplein

In navolging van het succes van het “het jeugdplein”, van voorgaande jaren, zal er ook dit jaar weer een jeugdplein ingericht zijn. Een initiatief van de jeugdcommissie met de landelijke JOTA-JOTI-organisatie, de vossenjacht commissie en YOTA. Het doel is om de jeugd kennis te laten maken met techniek en de vele aspecten van onze hobby. Naast informatieverstrekking en instructies zal er weer een ruimte ingericht zijn voor een praktisch soldeerproject.

Informatie over de VERON

Het Centraal Bureau van de VERON verzorgt de ledenadministratie en een belangrijk deel van de correspondentie van onze vereniging. Heeft u vragen of wilt u zich opgeven als lid van de VERON, bezoek dan de stand van het Service Bureau, die dit jaar ook weer het Centraal Bureau zal waarnemen. Wie zich op de DvdRA aanmeld als lid van de VERON, betaalt pas met ingang van januari 2020. Zowel bij de stand van het Servicebureau, als ook bij de VERON-stand bent u altijd van harte welkom met ideeën, vragen of opmerkingen! Als niet meteen antwoord kan worden gegeven, zal de vraag of opmerking doorgespeeld worden naar de betreffende official.

Morse en straight key challenge

Inleiding

Zeker nu de VERON (in Nederland) de beheerder is van het cultureel immaterieel erfgoed “Morse” mag je de “Morse Challenge” niet missen. Dit jaar voor de derde keer georganiseerd door Hans Remeeus PA0Q, Ad Wouterson PA2PCH en Harm Paas PA0HPG, ervaren radiozendamateurs met CW als een van hun meest favoriete modes.

 Inhoud

Morsevaardigheidswedstrijd

Foutloos opnemen van klare Nederlandse tekst in oplopende snelheden van 10, 15, 20, 25, 30, 35 en 40 woorden per minuut gedurende telkens één minuut. Iedere deelnemer krijgt een certificaat met hierop vermeld de hoogst behaalde snelheid.

Ladderwedstrijd

Foutloos opnemen van Nederlandse woorden in oplopende snelheid.

Vonkenboerwedstrijd

Foutloos opnemen van calls bestaande uit letters en cijfers, met QRM/QRN/QSB en met een snelheid van ongeveer 20 woorden per minuut. Opnemen van tien stukken klare tekst met een snelheid van 18 woorden per minuut, waarbij na afloop van ieder stuk tekst een vraag gesteld wordt over de inhoud van de tekst. Tijdens het opnemen mag niets worden genoteerd.

Seinwedstrijd

Met een handsleutel (straight key) foutloos seinen van een tekst bestaande uit letters, cijfers en leestekens. Je kunt kiezen tussen een Kent en een Juncker handsleutel. De eigen handsleutel mag meegenomen worden. De uitgang dient voorzien te zijn van een kabel van minimaal een meter met hieraan twee banaanstekkers. Iedere beginner of gevorderde kan aan elk onderdeel deelnemen. Je hoeft niet aan alle vier de onderdelen mee te doen. Vooraf inschrijven is niet nodig, gewoon tijdig naar de Hanzezaal komen is voldoende. Voor de concentratie is het noodzakelijk dat er tijdens de wedstrijden niet in- en uitgelopen wordt.

Het maximumaantal deelnemers is 25. Zorg dus dat je dit niet mist en jezelf een trots deelnemer kunt noemen van een sportieve en competitieve versie van het zo mooi en bijzonder wordend cultureel erfgoed. Iedere deelnemer aan een of meerdere onderdelen ontvangt het felbegeerde Morse Challenge vaantje! De overall winnaar, die over alle onderdelen de meeste punten heeft behaalt, mag zichzelf Super Vonkenboer 2019 noemen en ontvangt tijdens de HF-Dag een bij deze eervolle prestatie behorende superbeker. Alle uitslagen worden gepubliceerd op de website van de VERON en in het januarinummer van Electron.

 Locatie en tijd

 De Morse en Straight Key Challenge zal ook dit jaar worden gehouden in de Hanzezaal, aanvang 11.30 uur. Zaal open om 11.15 uur. De Hanzezaal vindt u aan de linkerkant na binnenkomst bij de hoofdingang.

Loterij met groot aantal prijzen

Tijdens de Dag voor de Radioamateur zal weer een aantal prachtige prijzen worden verloot. De grote prijzen zijn te bezichtigen in de vitrines van de VERON-stand. Daarnaast zijn er nog diverse kleinere prijzen te winnen. In de AA-hal (evenementenhal) zullen enkele verkooppunten voor loten te vinden zijn. De loten kosten € 1,00 per stuk, € 3,- per 4 stuks of 8 stuks voor € 5,-. De loten verkoop eindigt een half uur voor de trekking (15.30 uur). De trekking van de loterij is om 16.00 uur (zie agenda) in de Suyderseezaal.

AMRATO en VERON onderdelen markt

Traditioneel zal naast de AMRATO voor nieuwe apparatuur, ook weer de VERON-onderdelen markt aanwezig zijn voor gebruikte apparatuur en onderdelen.

Zelfbouwtentoonstelling en meetlab

Zoals ieder jaar is de zelfbouwtentoonstelling natuurlijk de smaakmaker van de Dag voor de Radioamateur. Dit jaar niet boven maar gewoon in de grote AA-hal (evenementenhal). Wat de fantasie van de elektronica hobbyist niet allemaal kan bedenken. Praktische oplossingen voor lastige problemen. Altijd weer de moeite waard om deze presentatie te bekijken. We hebben zoals vorig jaar weer de afd. secretaris aangeschreven om ons te helpen om zelfbouw een stevige impuls te geven, en potentiele zelfbouwers aan te spreken om zich op te geven voor deelname aan dit evenement. Er staan ook enkele privileges tegenover. De afd. secretaris is hiervan op de hoogte. Wij hopen op een grote deelname.

Onder leiding van Robert Langenhuysen, PA0RYL wordt dit jaar voor de achtste achtereenvolgende keer aan de bezoekers van de DvdRA de mogelijkheid geboden om metingen te doen aan de door henzelf meegebrachte apparatuur. Dit betekent dat dit niet alleen voor zelfbouwers geldt, maar voor “iedereen die wat te meten heeft”!! Het is een ideale gelegenheid om uw apparatuur te controleren. Te denken valt aan metingen aan zenders, ontvangers, frequentietellers, oscillatoren, SWR meters, etc. Een vooraanmelding kan via een e-mail naar pa0ryl@amsat.org. Een team van ervaren amateurs met hun apparatuur staat ter beschikking. Laat deze kans niet voorbij gaan.

Catering

Anders dan u gewend was, staat het restaurant, “De Kogge”, de hele dag voor iedereen ter beschikking, vanaf 9.00 uur (start van de verkoop van entreekaarten) tot de sluiting van de markt (17.00 uur). Tevens zal in de AA-Hal (evenementenhal) een horeca terras ingericht zijn, De AA-hal gaat om 9.30 uur open.

Hoe kunt u de IJsselhallen vinden?

Het exacte adres van de IJsselhallen is: Rieteweg 4, 8011 AB, Zwolle. De IJsselhallen zijn eenvoudig te vinden: van de A28 neemt u bij Zwolle afslag Zwolle-Zuid. Op de rotonde verder de borden IJsselhallen volgen (u komt op de N331, afslag de Blaloweg, afslag de Rieteweg, en u bent gearriveerd). Volg de aanwijsborden voor parkeren na het passeren van de toegangspoort. Op het terrein van de IJsselhallen kost parkeren € 5,00 per voertuig, in de vorm van een uitrijkaart die u moet kopen in de entreehal. Vergeet niet op tijd een uitrijkaart te kopen in de entree (deze is de gehele dag geldig). Nadere info kunt u vinden op http://www.ijsselhallen.nl.bereikbaarheid Hier kunt u ook de details van openbaar vervoer vinden.

Tot slot

De kans dat u op de AMRATO of de Onderdelenmarkt wat van uw gading vindt is natuurlijk groot. In de IJsselhallen is een geldautomaat aanwezig. Maakt u het voor ons gemakkelijk, en betaal indien u kunt met gepast geld. Ga daar wel zorgvuldig mee om, ervaring dwingt ons u te waarschuwen voor mogelijke zakkenrollers, een gewaarschuwd mens telt voor twee! In het gehele gebouw is roken verboden, Wilt u zich hieraan te houden. Het kan in de ochtend nogal druk zijn op de wegen naar de IJsselhallen. Houdt er rekening mee als u niets van dit evenement wilt missen. In het kader van AVG moeten bezoekers en deelnemers zich realiseren dat u gefotografeerd/gefilmd kunt worden, dit materiaal kan gebruikt worden voor alle soorten publicaties. U kunt de informatie ook vinden op https://dvdra.veron.nl, of via www.veron.nl, onder evenementen, DvdRA. De Evenementen commissie (namens het hoofdbestuur) hoopt u allen te mogen begroeten op de Dag voor de Radioamateur op zaterdag 2 november 2019 in de IJsselhallen te Zwolle.

De evenementen-commissie,